assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/slavric/domains/eldema.si/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Opis naprave
Opis naprave  

Opis naprave SMS čebelar

Tehnologija

Naprava je tehnološko dovršena in z leti posodobljena. Razvita je bila v Sloveniji in je plod lastnega znanja in dolgoletnih izkušenj. Njeno majhnost je bilo moč doseči z uporabo SMD tehnologije. Ta uporablja miniaturne sestavne dele, ki so prispajkani direktno na osnovo, ki se ji reče tiskano vezje. Večina pasivnih komponent je velikosti le 2mm x 1,25mm. S tem smo dosegli veliko gostoto integracije in mnogo manjšo občutljivost na zunanja elektromagnetna polja. Za zagotavljanje nizke porabe smo uporabili mikrokrmilnik s PicoPower® tehnologijo podjetja Atmel (po novem Microchip). Uporabljene komponente so najvišje kakovosti in priznanih blagovnih znamk, kot so Atmel, Texas Instruments, Monolitic Power Systems, Philips (NXP), Vishay, Panasonic in drugi. Žal so vse komponente iz uvoza, saj jih pri nas nihče ne izdeluje. Uporabljeni GSM modul deluje na vseh štirih frekvenčnih področjih in na vseh kontinentih.

Programska oprema v napravi

Tehtnico poganja program, ki smo ga razvili sami in je shranjen v mikrokrmilniku naprave. To je miniaturni računalnik, ki skrbi za vse notranje podsklope, meritve in izračune. Odprti smo za nove ideje in posodobitve tako programske kot strojne opreme, če se za to izkaže interes. V primeru, da bi radi napravi dodali dodatne funkcije ali spremenili kateri koli del programa, se lahko za to dogovorimo. Če želite tehtnico, ki bi merila podatke vsako uro ali bi pošiljala podatke na zahtevo, nam prosim sporočite. Prav tako lahko izdelamo tudi običajno čebelarsko tehtnico, ki ne pošilja SMS sporočil. 

Prilagodljivost

Ko napravo kupite, jo lahko nastavite povsem sami s pomočjo enostavnega SMS sporočila. Seveda najprej potrebujete delujočo SIM kartico poljubnega operaterja. Za nastavitev ne potrebujete računalnika, dovolj je običajen GSM telefon. Nastaviti je potrebno GSM številko, kamor bo naprava pošiljala sporočila, trenutni čas, čas jutranjega merjenja in čas večernega merjenja, ki je tudi čas, ob katerem naprava pošlje SMS sporočilo. 

Čase lahko nastavljate na minuto natančno. Sporočilo, ki ga pošljete napravi, izgleda takole: »0000 GSM:+38631657171  URA:13:25 URAM:07:00 URAP:21:00«. Prve štiri ničle so zaščitna koda, ki se lahko poljubno spremeni. Ko tehtnica podatke prejme, nam to potrdi, na zaslonu se izpiše »Podatki shranjeni« in nato nam pošlje SMS z vsemi podatki, ki jih je sprejela. Po programiranju deluje samodejno glede na nastavljene parametre. Vse nastavitve se ohranijo tudi ob morebitni menjavi SIM kartice, saj se na njo ne zapisujejo nobeni podatki, vse je shranjeno v pomnilniku naprave.

Na napravi je le ena tipka na dotik. S kratkim pritiskom sprožite merjenje teže in ostalih parametrov. Če pa jo pritisnete in tiščite več kot sekundo, vstopite v meni, v katerem izbirate razne funkcije, kot so na primer nastavitve naprave, merjenje jakosti signala, tara, kalibracija, vklop/izklop itd. 

Napajanje

SMS tehtnica ima izredno majhno porabo in se običajno napaja iz 3,6V litijeve baterije. Ta zagotavlja nemoteno delovanje pet do osem let. Baterije te vrste so posebne po njihovi veliki kapaciteti in izredno dolgi življenjski dobi. Celica velikosti »D« ima kapaciteto kar 19.000 mAh in se sama prazni le 1% na leto. Tovrstne baterije so najprej uporabljali v vojski in smo šele pred leti pričeli uporabljati v industriji. 

Na željo stranke pa lahko zagotovimo tudi druge vrste napajanja. Razvili smo modul, ki ga vstavimo namesto baterije, na vhod pa lahko priklopimo poljuben akumulator vse od 6V do 24V. Zadnji modeli se lahko napajajo tudi iz dveh običajnih AA alkalnih baterij.

Platforma

Platforma je plošča, na katero postavite panj, ki ga želite tehtati. Zgornja stran je izdelana iz nerjaveče pločevine, notranjost pa je ojačana z jeklenimi palicami. Da bi lahko dosegli manjšo debelino, je bilo nujno uporabiti štiri merilne elemente namesto enega, ki ga uporabljajo nekateri proizvajalci. Prednost je zelo tanka in robustna platforma, vendar pa je potrebno senzorje posebej umeriti, da se čim bolj izognemo temperaturni odvisnosti celotne platforme.