assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/slavric/domains/eldema.si/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Opis naprave
Opis naprave  

Opis naprave SMS čebelar

Tehnologija

Tehtnico sem pričel razvijati sem na pobudo nekaterih čebelarjev, ki so izkazali potrebo po takšnih napravah že leta 2010. Je plod lastnega znanja in dolgoletnih izkušenj, tehnološko dovršena in jo z razvojem tehnologije z leti posodabljam. Njeno majhnost je bilo moč doseči z uporabo SMD tehnologije.  Za zagotavljanje zanesljivega delovanja ob nizki porabi smo uporabili mikrokrmilnik s PicoPower® tehnologijo podjetja Microchip (bivši Atmel). Uporabljene komponente so najvišje kakovosti in priznanih blagovnih znamk, kot so Microchip, Texas Instruments, Monolitic Power Systems, Philips (NXP), Vishay, Panasonic in drugi. 

Zasnova naprave

Shemo sem zasnoval na podlagi izkušenj iz prejšnjih projektov. Vse se začne pri grobi zasnovi, definiciji zahtev in iskanju rešitev. V tem primeru sem potreboval napravo, ki bo merila želene parametre in jih dostavljala uporabniku. Želel sem kar najmanjšo možno porabo, čim manj dodatnih kablov in seveda čim manj motečo napravo tudi v smislu elektromagnetnih sevanj. Tako sem zasnoval napravo, ki večino časa "spi". Takrat v njej deluje le ura, ki ob nastavljenem času "zbudi" glavni procesor in ta potem naredi, kar je takrat potrebno. Tudi, ko procesor deluje, je poraba izredno majhna, le nekaj miliamperov. Enkrat dnevno naprava pošlje podatke čebelarju preko SMS sporočila. Teh nekaj sekund je tudi edini čas, ko se izvaja komunikacija preko GSM omrežja.
  

Ko so zahteve ugotovljene in je shema narejena, se izdela načrt za tiskano vezje. Vezje je izdelano iz izredno kvalitetnega FR4 materiala, ki je izdelan in obdelan po mojem načrtu, saj tega ne morem narediti v svoji delavnici. Ustrezati mora mehanski trdnosti ter standardu RoHS, ki zagotavlja, da v vezju kot ostalih materialih in sestavnih delih ni zdravju in okolju škodljivih snovi, pred vsem svinca in živega srebra. Poleg tega mora biti zanesljivo, saj napake na vezju pomenijo tudi napake v delovanju naprave.

Programska oprema v napravi

Tehtnico poganja program, ki sem ga razvil sam in je shranjen v mikrokrmilniku naprave. To je miniaturni računalnik, ki skrbi za vse notranje podsklope, meritve in izračune. Nanj so priključeni vsi ostali sklopi, kot so na primer LCD prikazovalnik, GSM modul, senzor dotika, zunanji senzor temperature in vlage, Merilni A/D pretvornik za tehtanje in ostali.  Odprti smo za nove ideje in posodobitve tako programske kot strojne opreme, če se za to izkaže interes. V primeru, da bi radi napravi dodali dodatne funkcije ali spremenili kateri koli del programa, se lahko za to dogovorimo. Če želite tehtnico, ki bi merila podatke vsako uro ali bi pošiljala podatke na zahtevo, nam prosim sporočite. 

Prilagodljivost

Ko napravo kupite, je običajno že nastavljena po vaših zahtevah. Seveda pa jo lahko nastavite povsem sami s pomočjo enostavnega SMS sporočila ali aplikacije. Seveda najprej potrebujete delujočo SIM kartico poljubnega operaterja. Za nastavitev ne potrebujete računalnika, dovolj je običajen GSM telefon. Nastaviti je potrebno GSM številko, kamor bo naprava pošiljala sporočila, trenutni čas, čas jutranjega merjenja in čas večernega merjenja, ki je tudi čas, ob katerem naprava pošlje SMS sporočilo. Nastavitve se shranijo v pomnilnik naprave, tako da ob morebitni menjavi SIM kartice ni potrebno ničesar nastavljati.

Napajanje

SMS tehtnica ima izredno majhno porabo in se običajno napaja iz 3,6V litijeve baterije. Ta zagotavlja nemoteno delovanje najmanj pet do osem let. Baterije te vrste so posebne po njihovi veliki kapaciteti in izredno dolgi življenjski dobi. Celica velikosti »D« ima kapaciteto kar 19.000 mAh in se sama prazni le 1% na leto. Tovrstne baterije so najprej uporabljali v vojski in smo šele pred leti pričeli uporabljati v industriji. Nenazadnje pa so tudi izredno varne, saj imajo tekoči elektrolit in ne morejo samodejno zagoreti. Na željo stranke pa lahko zagotovimo tudi druge vrste napajanja. Razvili smo modul, ki ga vstavimo namesto baterije, na vhod pa lahko priklopimo poljuben akumulator vse od 6V do 24V. Zadnji modeli se lahko napajajo tudi iz dveh običajnih AA alkalnih baterij.

Izgled naprave

Platforma je plošča, na katero postavite panj, ki ga želite tehtati. Velika je 390 x 310mm in debela 40mm. Zgornja stran je izdelana iz nerjaveče pločevine, notranjost pa je ojačana z jeklenimi palicami. Da bi lahko dosegli manjšo debelino, je bilo nujno uporabiti štiri merilne elemente namesto enega, ki ga uporabljajo nekateri proizvajalci. Prednost je zelo tanka in robustna platforma, vendar pa je potrebno senzorje posebej umeriti, da se čim bolj izognemo temperaturni odvisnosti celotne platforme. 

Na napravi je le ena tipka na dotik. S kratkim pritiskom sprožite merjenje teže in ostalih parametrov. Če pa jo pritisnete in tiščite več kot sekundo, vstopite v meni, v katerem izbirate razne funkcije, kot so na primer nastavitve naprave, merjenje jakosti signala, tara, kalibracija, vklop/izklop itd. Senzor za merjenje temperature in vlage je na 2,5m dolgem kablu in ga je potrebno postaviti tako, da je zaščiten pred dežjem.