assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/slavric/domains/eldema.si/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja  

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori

NOVO - Tehtnica mi je lani pošiljala, letos pa ne več. Kaj naj naredim?

Najprej je potrebno preveriti SIM kartico. Običajno je začasno zaklenjena, morda pa je povsem potekla in jo bo potrebno zamenjati. Če imate v tehtnici MOBI SIM kartico, jo lahko polnite po teh navodilih. Če pa je povsem potekla, jo je potrebno zamenjati. Pred zamenjavo jo je potrebno v GSM aparatu aktivirati, zbrisati preverjanje PIN kode, vklopiti PAKET SMS za manjši strošek in v primeru tehtnice "SMS čebelar +" tudi vklopiti paketni prenos podatkov, sicer se čas ne bo sinhroniziral. Ko SIM kartico napolnite ali zamenjate je najenostavneje, da napravo resetirate. S tem se bo vklopilo pošiljanje in nastavila nova meritev za naslednji dan. Ni pa potrebno spreminjati nobenih nastavitev! Torej, reset in naslednji večer bo SMS 😁. Celotno navodilo MOBI paketa se nahaja tukaj.

Kaj dobim v kompletu, ko kupim tehtnico?

V kompletu, ki ga običajno prejmete po pošti, dobite tehtalno platformo, ki je s spiralnim kablom povezana na "elektroniko" in senzor, ki meri temperaturo in vlago in je na 2,5m dolgem kablu. Pod pojmom "elektronika" mislim plastično ohišje, v kateri je elektronsko vezje, baterija in SIM kartica. Elektronika ima tudi zaslon in tipko na dotik, s katero se lahko sprehajate po menijih naprave in zaženete meritev na licu mesta. Poleg tega je v napravo vgrajena SIM kartica operaterja Telekom Slovenije*, in sicer MOBI. Kartica je aktivirana, izbran je "Paket SMS" in ima izbrisano PIN kodo. Naloženih ima 5,00€ dobroimetja, od katerega nekaj porabimo za test delovanja, običajno dva ali tri SMS sporočila. Kartico dajemo v napravo brezplačno, dobroimetja je za slaba dva meseca, potem pa jo morate napolniti. Seveda je paketu priložen originalen račun, navodila za uporabo in garancijska izjava.

*Po dogovoru je lahko tudi katera koli druga SIM kartica

Kolikšna je garancijska doba?

Garancijska doba za napravo in njene priključne sklope, vključno z baterijo, je dve leti od datuma nakupa. Račun ni nujen za uveljavljanje garancije. Garancija se prenese tudi na potencialnega naslednjega lastnika, če bi napravo prodali. V primeru dokupa garancije se lahko ta ustrezno podaljša.

Kolikšna je življenjska doba naprave?

Naprava ima vgrajene sestavne dele najvišje kakovosti. Njena življenjska doba je odvisna predvsem od tega, kako boste nanjo pazili. Obvarujte jo pred vodo in direktnim soncem in boste varni mnogo let. Mraz nima škodljivega učinka na napravo, sama zračna vlaga pa tudi ne. Baterija zdrži ekstremne temperature od -60°C do +100°C, tako da za to ne rabite skrbeti.

Kaj se bo zgodilo, ko bodo operaterji ukinili omrežje 2G? 

Omrežje 2G je podporno omrežje vem ostalim omrežjem. Vanj je vključenih na deset tisoče naprav tako za privatne namene kot tudi za namene civilne zaščite, klice v sili, obveščanje gasilcev in za obveščanje populacije v času kriznih razmer. Poleg tega se na njem opravlja večina glasovnih klicev in pošilja množica kratkih sporočil. Tako za enkrat po mojih informacijah še ni določen datum, gotovo pa naj nebi do tega prišlo pred letom 2030. Pred ukinitvijo bi se morali zamenjati vsi sistemi, naprave, ki pa ostanejo, postanejo neme in neuporabne. To pomeni na deset tisoče cenejših ali starejših telefonov, alarmih sistemov, domofonov, senzorjev, daljinskih termostatov, odpiralcev ramp... in tudi SMS tehtnice. Tehtnice od letnika 2018 dalje bo mogoče nadgraditi, če bo to ekonomsko smiselno.

Kaj je to skupni in kaj dnevni donos?

Skupni donos je tista razlika v teži, ki je nastala od takrat, ko ste izbrali novo meritev donosa. To pa storite tako, da pritisnete in tiščite tipko, dokler vam zaslon ne izpiše "Izberi možnost". Tipko pritisnete na kratko še enkrat, in na zaslonu se izpiše "Meritev donosa". Počakajte še tri sekunde in na zaslonu se bo izpisalo "Izbrali ste novo meritev donosa". Tehtnica bo ob večerni meritvi stehtala panj in postavila oba donosa na 0,0kg. Naslednji večer bosta dnevni in skupni donos enaka, ker je minil le en dan. Naslednji donosi pa bojo različni, odvisni od dejanskih sprememb.

Je naprava vezana na določenega operaterja ali SIM kartico?

Ko napravo kupite, postane to vaša trajna lastnina. Zato niste nikakor vezani niti na podjetje ELDEMA ELEKTRONIKA, niti na operaterja. Kadar koli lahko SIM kartico zamenjate s poljubno drugo kartico. 

Moram imeti pametni telefon za sprejemanje podatkov?

Ne. Prav vsak GSM aparat podpira prejemanje SMS sporočil. Na modernejših telefonih je to sicer lepše in na večjem zaslonu, podatki pa so še vedno enaki. V primeru, da bi radi spremljali podatke preko aplikacije, pa potrebujete pametni telefon s sistemom Android.

Ali lahko sam spremenim nastavitve naprave ali morate to storiti vi?

Vse nastavitve lahko uporabniki spreminjate sami, brez našega posredovanja. Postopek je opisan v navodilih za uporabo. Seveda vam pri tem z veseljem pomagam. Najenostavneje pa nastavitve spremenite s pomočjo aplikacije.

V napravi sem zamenjal SIM kartico. Kaj moram storiti, da mi bo pošiljala podatke?

V primeru, da je bila v napravi neveljavna (potečena) SIM kartica, je naprava po desetih neuspešnih poskusih pošiljanja sporočila izklopila pošiljanje, da varčuje z baterijo. V tem primeru pritisnite RESET in naprava bo poslala naslednji SMS po urniku (opraviti mora obe meritvi). Razlika bo le ta, da bo SMS prišel iz druge številke. 

Ali RESET zbriše nastavitve, ki so v napravi?

NE. Reset, ali po slovensko "Ponovni zagon" ne izbriše nastavitev. Ponovno se zažene program, donosi se ponastavijo na 0,0kg, čas meritve se nastavi na jutranjo meritev, nova meritev donosa in vklopi pošiljanje SMS sporočil. Podatki, ki so trajno shranjeni v napravi, se ne spremenijo.

Kako pa je s čipi, baje, da jih ni za dobiti?

Lani je bila investicija v čipe donosnejša kot v zlato, saj so šle cene v neslutene razsežnosti, recimo nekje za faktor pet ali še več. Problem pa ni le v tem, da bi se čipi le podražili. Problem je v tem, da jih sploh ni in da se dobavni roki zamikajo hitreje, kot teče čas. Kriza v Ukrajini je vse skupaj še poslabšala, saj se ne ve, kako bo s proizvodnjo neona, ki se uporablja pri proizvodnji čipov. Trenutno imam na zalogi dovolj čipov za nekaj let, tako da za to ni treba skrbeti.

Zakaj je vaša tehtnica tako poceni? Je to kitajska roba?

Dobro vprašanje, odgovor pa je kar kompleksen.
Najbolj splošen odgovor je dejstvo, da vse naredim sam v svoji delavnici. Sam naredim sledeče:

 • Urejam in tiskam navodila za uporabo, nalepke s kodami, izdajam ponudbe in račune, skrbim za računovodstvo,
 • urejam (preprosto) spletno stran, odgovarjam na telefonske klice in elektronska sporočila,
 • sprojektiram shemo vezja, tiskano vezje in program, ki tehtnico poganja (firmware),
 • naročam tiskana vezja in nabavljam ostali material, ki ga kupujem v večjih količinah na zalogo,
 • s pomočjo tiskalnika SMD paste, stroja za polaganje elementov in pretočne peči za spajkanje vezje sestavim,
 • s pomočjo mikroskopa preverim, ali je vse dobro prispajkano in po potrebi popravim,
 • ročno prispajkam večje elemente, držalo baterije in kabel za anteno,
 • sestavim vezje zaslona, prispajkam kabel in nanj stisnem konektor,
 • s CNC strojem naredim izreze na ohišju, prilepim in obdelam nalepke, vstavim zaslon in priklopim platformo,
 • aktiviram SIM kartico, jo dam v napravo, uredim nastavitve, kalibriram tehtnico in preizkusim delovanje,
 • lasersko vgraviram serijsko in IMEI številko, spravim izdelek v embalažo, vnesem podatke in natisnem spremnico,
 • odpeljem pošiljko na pošto ali pa jo oddam poštarju,
 • če imam čas se ukvarjam še s programiranjem aplikacije.

Poleg tega:

 • Sem lastnik nepremičnine in nimam najemnine,
 • sem sposoben navezati stik s prodajniki iz celega sveta in se pogajati za ceno in dobavo,
 • nisem zaslužkarski in pohlepen, delam na dolgi rok,
 • zaupanje strank mi pomeni največ. Najbolj sem vesel "povratnikov".

Material, vgrajen v napravo je kakovosten in od preverjenih dobaviteljev. Seveda je nekaj od tega tudi s kitajske. Eno so platforme, ki jih zame dela partnersko podjetje, drugo pa so baterije, ki jih naročam direktno pri podjetju PKCELL, ki je zelo znano. Večino ostalega materiala nabavljam od poljske firme TME. Za tiste, ki se malce bolj spoznate na elektroniko: Mikrokrmilnik je MICROCHIP (ATMEL), RTC je od NXP, DC/DC converter od MPS, ohišje HAMMOND, držalo za baterijo BULGIN, tiskano vezje PCBWAY, GSM modul SIMCOM...
Seveda pa se moji prihranki in stroški prenesejo na moje stranke in se odražajo na ceni izdelka.

Naprava ima litijevo baterijo. Ali lahko vsebina steče ali celo zagori?

Baterija, ki je v napravi je zelo posebna. Narejena je iz nerjavečega materiala, v njej je elektrolit (LiSOCl2). Elektrolit je tekoč in zelo jedek, zato je pokrov baterije lasersko privarjen na ohišje, njen pozitivni kontakt pa je zalit s stekleno zalivko. Baterije sem pričel uporabljati že leta 2007. Do sedaj še nikoli nobena baterija ni "spustila" elektrolita ali naredila kar koli nenavadnega. Ker sem samostojni podjetnik, sem za morebitno škodo kazensko in materialno odgovoren sam in tega se zelo zavedam. Zato sem maksimalno poskrbel, da ne pride do požara. Vezje je projektirano tako, da do tega ne more priti. V najslabšem primeru se baterija počasi izprazni in postane neuporabna. Zato baterijo zamenjam na servisu in je ne smete menjavati sami.  POZOR! NIKOLI ne razmišljajte o polnjenju teh baterij. Pri polnjenju BO BATERIJA EKSPLODIRALA in vroč in jedek elektrolit bo razpršilo po prostoru. To predstavlja veliko tveganje za zdravje in premoženje.
Kot zanimivost, točno te baterije se lahko kupi tukaj.

Kaj je bistvena razlika med klasično in čebelarsko tehtnico?

Bistvena razlika je v pogojih in zato tudi načinu delovanja.
Klasično tehtnico običajno vklopimo, počakamo, da gre na 0,0kg in nato na njej stehtamo predmet. Ko predmet vzamemo iz tehtnice, ta zazna, da na njej ni več ničesar in samodejno kompenzira minimalno razliko, ki je pri meritvi nastala zaradi razlike v temperaturi in histereze merilnih senzorjev. Po domače... Tehtnica dejansko vedno meri v veliko manjših korakih, kot to prikaže na zaslonu. Recimo, da tehtamo točno 100kg in stopimo na tehtnico, ki je pred tem kazala 0,0kg. Tehtnica nam pokaže 100,0kg, njen procesor pa ima informacijo 100,0456kg. Ko stopimo iz tehtnice, zaradi lastnosti senzorjev ta ne pokaže povsem iste teže. Mi vidimo 0,0kg, procesor pa na primer 0,0154kg. Tehtnica avtomatsko odšteje to minimalno razliko, da se pri ponovitvi meritve slučajno ne prišteje k rezultatu. Nekatere (pardon... večina) nizkocenovne osebne tehtnice so celo tako nesramne, da si zapomnijo zadnjo izmerjeno težo, in če se stehtate še enkrat, vam bodo pokazale enako težo, čeprav se boste naslednjič tehtali s 300g čokolado v žepu. Cena pove vse.

Čebelarska tehtnica deluje v drugačnem režimu. Tehtnica gre na 0,0kg samo takrat, ko mi to želimo. Vrednost, ki jo takrat izmeri, se shrani v trajni pomnilnik naprave in se uporabi kot izhodišče za vsako nadaljnjo meritev. Čebelarska tehtnica vedno prikaže tisto, kar izmeri in mora vzeti v zakup tudi spremembe temperature, ki malce vplivajo na same senzorje. Zato so senzorji temperaturno kompenzirani in medsebojno uparjeni že pri proizvajalcu. 

Zakaj tehtnica tehta le na 0,1kg natančno in ne na 10g?

Pri tehtanju čebeljega panja je toliko dejavnikov, ki vplivajo na njegovo skupno težo, da bi po mojem bila ta dodatna decimalka prej moteča kot uporabna. V primeru, da želite tehtnico na 10g, vam jo lahko po modificiram po naročilu.

Zakaj ima tehtnica samo dve meritvi dnevno?

Najbolj pomembni meritvi sta zjutraj, preden čebele pričnejo izletavati in zvečer, ko naj bi bile vse v panju, saj je takrat stanje najbolj stabilno. Skozi dan čebele izletavajo na pašo in se z nje vračajo, tako da teža vedno niha. V primeru, da želite stanje spremljati tudi čez dan, lahko naročite tehtnico na klic. Ta poleg avtomatičnega merjenja omogoča tudi spremljanje teže ob poljubnem času. Tehtnico le pokličete in ta bo zavrnila klic, izvedla meritev in poslala trenutne podatke preko SMS sporočila.

Ali tehtnica deluje preko povezave Wi-Fi?

Ne. Tam, kjer se tehtnica nahaja tega signala ni, zato te vrste povezave nima smisla implementirati.

Zakaj še vedno uporabljate SMS? Ni to zastarelo?

Morda se komu zdi zastarelo, vendar je to še vedno najenostavnejši in najzanesljivejši način za dostavo podatkov, sploh tam, kjer je pokritost s signalom slabša. SMS gre od naprave preko omrežja direktno k operaterju, ki ga dostavi na vaš aparat. Vi ga lahko pogledate kot vsak drug SMS, lahko pa uporabite aplikacijo, kjer se vsi ti podatki zbirajo in lahko izrišete preprost graf ali pa delite podatke naprej preko ostalih aplikacij, ki to omogočajo. (Elektronska pošta, Telegram, Instagram...) Poleg tega je to najbrž tudi najcenejša možnost, saj vas stane le približno 2,50€ na mesec.

Druga opcija bi bila uporaba GPRS podatkovnega protokola, ki pa je tudi zanesljiv in dostavlja podatke običajno preko MQTT protokola na strežnik, do katerega mora potem dostopati tudi aplikacija. Bistveni vmesni člen tukaj je strežnik, ki te podatke hrani, obdeluje in posreduje proti vam. Ker mora biti zanesljiv in vedno pripravljen, je zanj potrebna določena infrastruktura, ki pa predstavlja stroške (elektrika, oprema, prostor, varnostne kopije, vzdrževanje, internetna povezava), ki se prenesejo na uporabnika. Tega pa si običajno ne želite. 
S strani uporabnika je še en aspekt, ki ni zanemarljiv: V primeru, da podjetje, ki izdeluje opremo, ki je odvisna od strežnikov in vsega z njimi povezanega, preneha obstajati (zapre dejavnost, bankrotira...), bo s tem verjetno ukinjena tudi vsa podpora in vaša oprema bo postala stvar komunale. Storitev SMS pa bo verjetno še dolgo na trgu in tudi v primeru, da svoje podjetje zaprem, s tem ne naredim nobene škode. Vi kot uporabnik boste SMS še vedno prejemali kot vedno. Moje vodilo je to, da je oprema, ki ste jo kupili vaša last in imate z njo pravico delati po svoji volji. Zato jo lahko poljubno nastavljate in uporabljate do konca življenjske dobe. Če bo nekoč ukinjena podpora SMS storitve, pa jo lahko še vedno uporabite kot navadno čebelarsko tehtnico.